Így lehetsz civil! – Juhász Zoli – Shepherd útmutatása

Sokan és sokszor mondták már nekem, hogy nagyon szeretnének valamit tenni, de nem tudják miként is kell!

Nos ne parázz, a pálya nem olyan baromi meredek, mint hiszed és ha csak egy hangyányit is komolyan gondolod, hogy te most istenuccse civillé – tiszta fogalomként: önkéntessé – válsz, akkor elmondom, hogy mi a helyzet és szembeállítalak néhány baromi egyszerű dologgal, amiről – most még – azt hiszed, hogy legyőzhetetlen nehézség.

 

Kezdjük az elrettentéssel. Ha a következő pár sor után is acélos a lelked és nem fosod a le a rüsztöd, akkor tettél egy marha nagy lépést abba az irányba, amit ma az ország egy szűk elitje mondhat csak el magáról.

1. Ami szar ebben az ügyben.

1.1 Dr. House jól mondta! Mindenki hazudik! Fogadd el, hogy a munkádban eszelős mennyiségű alkalommal kerülsz majd kétségbeejtő helyzetbe, mert valaki okkal, vagy csak szimplán megszokásból a szemedbe fog hazudni!

1.2. Ha azért szeretnél civil lenni, hogy érezd a népek nyelvének langyos maszatolását a popsidon, akkor ki kell ábrándítsalak. Csekély hálára számíthatsz. Már ha emberekkel fogsz dolgozni. Az emberek addig szeretnek, tisztelnek, becsülnek, illetve néznek fel rád, amíg a hasznukra vagy. 

1.3. Ezerből egy ember fog segíteni. Az esetek túlnyomó többségében elmondható, hogy sikeres önkéntes vagy, ha a családod melléd áll és támogat. Persze ez általában a legritkább esetben történik meg, sok civilt a saját családja sem ért meg. Amolyan szent tehénnek néznek, akinek hülye defektusa van, mert olyasmit tesz, ami a legtöbb embernek szimpla nyűg.

1.4. A többség mindig jobban fogja tudni, hogyan kell elvégezni azt az önkéntes melót, amit végzel. Mindenki el fogja mondani, hogy amit csinálsz azt szarul csinálod. Hogy miként lehetne jól azt persze nem fogja elárulni, mert “minek?” és “amúgy is te majd mész a saját fejed után, így sajna…”

1.5. Ha véletlen adományt gyűjtesz legalább hetente meg fognak gyanúsítani azzal, hogy az adományból élsz, azt ellopod, feléled, elcsalod. Ez akkor is igaz, ha 15 éves a kabátod, egy fűtetlen garázsban élsz, és a kocsid láttán a szerelő nem a segédeit hívja, hanem a bontót. 

1.6. Lehet politikai véleményed, és ki is fejtheted. Lesz valaki aki közli, hogy a nézeteid hülyék, az álláspontod baromság, az életviteled vállalhatatlan, és úgy egészében menj ki a legközelebbi sziklafalhoz és vesd le onnan magad. 

1.7. Minden könyvelő, pénzügyes, adóellenőr, és úgy általában a hivatali szervezetek vakok a tevékenységed jó oldalára. mindegy, hogy kisgyerekeknek adsz enni, vagy kutyákat mentesz, a lényeg, hogy a bizonylat, a számlakönyv, a nyugtatömb, valamint minden hivatalos papír olyan, mint a szent Grál. 

1.8. Minimum három év nettó szopás után kezdik az emberek azt mondogatni, hogy Ők képtelenek lennének arra, amire te és nem is értik, hogy vagy ilyen elképesztő és fenomenális dolgokat véghezvinni, majd nagyot harapnak a hot-dogjukba és faképnél hagynak. 

1.9. Lesznek akik megkeresnek, hogy szeretnének segíteni, majd a második mondatukkal közlik, hogy nem érnek rá soha, nincs egy vasuk sem, és alapvetően idegenkednek attól a munkától amit végzel. Van aki megkérdezi mennyit fizetsz neki, majd oldalba röhög, ha azt mondod neki, hogy te is ingyen gályázol.

1.10. Rengeteg kudarc ér, és sokszor azok bántanak meg, akik miatt megvonsz magadtól mindent.

1.11. Ha állatokkal foglalkozol el kell fogadnod, hogy a kezeidben fog egy-egy érző, csodálatos, és fantasztikus élőlény elpusztulni, és minden ilyen alkalommal kicsit te is meghalsz.

1.12. Ha emberekkel fogsz foglalkozni, el kell fogadnod, hogy akár emberéletek is múlhatnak rajtad. Mindennapjaid alapvetése az a felelősség lesz, amit mások nem akarnak felvállalni, és lesz olyan életpillanat, amikor olyan döntés elé kerülsz, ami még az úristent is kétségbe sodorná. 

1.12. Ha közügyekkel foglalkozol el kell fogadd, hogy a szar az mindent bemocskol. Ráadást ezt a szart, emberek hordják körbe és kérdés nélkül verik belé az orrod. 

 

2. Mit ad a civil értékrend? Mitől és miért csináljuk?

2.1 Sírtam mikor egy kisgyerek életében először tőlem kapott csokoládét, új cipőt, szép ruhát.

2.2. Száznyi ember avatott be élete legmélyebb titkaiba.

2.3. Tucatnyi ember – aki korábban maga is rászorult – ma már tudja mi az adakozás és maga is átélte az önzetlenség misztériumát.

2.4. Négy kutyát fogadtam örökbe. ebből kettő öreg, egyikük annyira, hogy nemrég elpusztult. 

2.5. Mikor visszanézel az “úton, amit megtettél”, olyan tömérdek csodát látsz, amit az akaratod épített értékké, hogy a rabjává leszel. 

 

3. Hogyan kell elkezdeni? Mi az első lépés?

3.1. Ez a dolog elsősorban az időről szól. Mikor civillé válsz akkor az életed egy részét átadod a cselekvés, az önkéntes munka isteneinek. Ha napi egy órát adsz mindennek, akkor életed 10%-a és ezzel életed minden értékének 10%-át is adod. 

3.2. Soha ne azt méregesd mitől nem fog egy ötlet megvalósulni. Hülye kifogást minden gyökér képes kreálni. Sőt! A többség még neked is fog kifogást hegeszteni, hogy miért hagyd abba, vagy eleve, miért ne is kezdj hozzá.

3.3. A legfontosabb, hogy döntsd el mit akarsz csinálni, és határozz meg egy baromi egyszerű és nagyon közeli célt! Például: Gyűjts össze 10 kiló ruhát és vidd el a vöröskeresztnek. Vidd le a szemetet a szomszéd nyugdíjas néninek. Vásárláskor vegyél egy tejjel többet és tedd annak a szomszédodnak a küszöbére, akiről tudod, hogy szüksége van rá. Az első lépés mindig legyen kicsi, egyszerű és könnyen megvalósítható. Fontos, hogy könyveld el, hogy nincs szükséged köszönetre, hálára, vagy nyálas puszikra. Megteszed, mert az értékrended ezt diktálja. Lesz egy perc, amikor megépítesz egy tízmilliós projektet, majd odaadod valakinek és nem érzel majd veszteséget. (Én tudom milyen érzés.)

3.4. Az önkéntes melód legyen a hobbid. Kedvtelésből, vidáman, könnyedén, és a szabadságos katonák laza pajzánságával áthatva kell tudnod átevezned a feladatokon, mert ha nem ezt teszed, akkor idővel savanyú, idegbajos hülye leszel, akit az önkéntes munka frusztrált majommá tesz. 

3.5. Keress valami erősen és megfelelően motivált alakot, aki ebben a történetben már látott ezt-azt és segíts neki. Ha ehhez nem füllik a fogad, akkor csináld egyedül. A lényeg az, hogy minden nap foglalkozz az ügyeddel, mert minden szünet, kihagyás, vagy tétova hézag eltávolíthat.

3.6. Hozz létre kis közösséget. Hozzád hasonló emberekből. Bár így belegondolva, ez idővel kialakul azokkal, akik már a terepen dolgoznak. Mi ismerjük egymást. 

 

4. Mit lehet tenni? Mi a civil lét lényege.?

4.1. Minden ügy, ami nem kap kellő figyelmet a társadalom üzemrendszereinek egészében, ugyanakkor szerves része a társadalom mindennapjainak, olyan terület, amit ha felkarolsz és figyelmet – értsd időt áldozol fel érte – civillé válsz.

4.2. A civil létezés olyan életforma, ahol mindenki nagy egyéniséggé változik idővel, mert feladataink többségét csak ezzel az attitűddel lehet megoldani. Mi – civilek – adjuk a jelenkor legsúlyosabb egyéniségeinek sokaságát. És ez remek dolog. 

4.3. Idővel olyan elképesztő és felfoghatatlan tudást szedsz össze a saját területeden, hogy azt egyetemi katedrán lehetne oktatni. Ezt a tudást nem lehet elvitatni, sem elkunyerálni. Ez a tudás ráadást kemény vitapartnerré is tesz minket, mert mi nem homályos fogalmakkal foglalkozunk, hanem gyakorlati tényekkel. 

4.4. A civil lét olyan rendszerekbe enged betekinteni, amiket ha jobbá teszünk a munkánkkal, akkor a világ is jobb hellyé válik. Mivel a társadalom alapvetően ragaszkodik a jelenlegi vállalhatatlan szociális, erkölcsi, gazdasági normákhoz a saját világod utópiaként dereng fel a tömegek szemében.

 

5. Én miért csinálom?

5.1. Képes vagyok rá.

5.2. Mások is képesek lennének, csak önmaguk problémát fontosabbnak tekintik a társadalom problémáinál és nem értik, hogy ha a társadalom jobbá válik, akkor az nekik is hasznos lesz.

5.3. Minden nap szembesülők vele, hogy amit teszek, az lassan de mértékadó tempóban változtatja meg azt a világot, amiben egyszer a gyerekemnek kell élnie. 

 

Már csak egy kérdés marad! – Segítenél? 

Ha igen, keress meg. Építsünk egy jobb világot. 🙂

Juhász Zoli – Shepherd

Önkéntes településfejlesztő, a Faluprogram, a Fegra program létrehozója, a 2016-os Év Agrárembere cím jelöltje, a 2018-as év jószolgálati díjának jelöltje, az ERJ Egyesület tanácsadója, a Gazdapartner Szövetkezet FEB elnöke, Az Elektori Parlament elnöke, a Deviza érdekvédők társadalomkommunikációs tanácsadója, A Shepherd Tech nonprofit vállalkozás technikai vezetője…

EGY SZÓVAL: CIVIL. 

Többet rólam IDE KATTINTVA TUDHATSZ MEG!

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Így lehetsz civil! – Juhász Zoli – Shepherd útmutatása bejegyzéshez

  1. Skobrák Judit szerint:

    Igen, szeretnék segíteni!

  2. Tóthné Czinger Márta szerint:

    Soha nem tudtam, hogy ennyire civil vagyok, vagy önkéntes vagy mindegy minek nevezzük. Rengeteg minden igaz rám, amit itt olvastam. Igen rászorulókon segítettem nagyban, először fogyatékos gyerekeknek vittem adományt, sőt jut eszembe még amikor megszülettek a gyerekeim -már több mint negyed évszada a kicsi is-, a kinőtt ruháikat az anyás csecsemőbe vittem . Aztán nagyban 5 éve kezdődött mikor az árvíz után egy fantasztikus csapat maradt és azzal “valamit kezdeni kellett.” na akkor egy 4000 csoporttal álltunk neki segíteni-ja csak 800-ról indultunk- rászoruló embertársainkon. Én elfáradtam és abbahagytam tavaly ősszel. Bezártam a csoportot. Nem bírtam már. nem az életem 105-t raktam akkor már bele, és egyre kevesebb volt a segítőtársam.
    De valamit úgy tennék.
    Valamit, bármit….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 + tizenhárom =