Civil vidékfejlesztés

2013 – ban kezdtem bloggerként. Kormánykritikus posztjaim százezres nagyságrendben olvasták.

2014-ben, építettem meg – pár társammal – az első kisgazdaságot Heves megyében.

2015 -ben, hat kisgazdaságot építettünk kísérleti jelleggel, ezekből kettő élte túl az első évet. Ezen túlmenően elindítottam a Faluprogramot, és három alkalommal – Húsvét, Mikulás, Karácsony – gyűjtöttünk adományt (élelmiszert, ruhát, édességet) a rászorulóknak. Együttműködés indult az Eu Rom Jövőért egyesülettel.

2016 – ban életre kélt a Gazdapartner Szociális Szövetkezet. Mintagazdaságot építettünk és fóliakertészetet indítottunk Borsodban, Csibefarmot üzemeltünk be Heves megyében. Így felneveltünk 9000 baromfit, 100 sertést, közel száz libát, kétszáz nyulat, telepítettünk 250.000 palántát. A termékek egy részét értékesítettük, a javát pedig karitatív céllal elosztottuk. Elindítottam a Palántát a Palántáknak programot, aminek keretében ingyen adunk palántákat iskoláknak és óvodáknak. Öt alkalommal közel 45 tonna ruha, higiéniai, és élelmiszeradományt gyűjtöttünk össze és juttattuk el a rászorulókhoz. Karácsonykor 2000 családnak adtunk ajándékot, nyolcezer embernek főztünk ünnepi vacsorát, 500 kisgyerek kapott játékot, és kiadtunk 20 tonna szenet is.

2017 ben, életre keltettem a FEGRA programot. Megírtam és bevezettem a Shepherd Tech módszert. Januárban ötven tonna szenet adtunk ki adományba. Elindultak az első független vállalkozások, így Igriciben elkészült egy Fóliakertészet, Pélyen a hétállásos, évi 20-25 000 csibe előnevelésére alkalmas csibenevelő, az öt hektáros – szövetkezeti – csibefarm. Megterveztük a falusi vendéglátást szolgáló panziót, és egy csirkehús feldolgozó üzemet, előbbit idén nyáron tervezzük megépíteni, utóbbit júniusban adja be az Eu Rom pályázatra. Szalonnán kibővítettük a közfoglalkoztatást, így nyolc fő elvégezte a zöldség gyümölcsfeldolgozó képzést, és jelenleg húsz ember tanul gazdásznak, és több mint száz embernek adunk munkát. Programot indítottunk annak érdekében, hogy a köz-foglalkoztatottak segítsünk, ezért számukra ingyen biztosít a Szövetkezet 200-200 palántát. Folytatjuk a Palántát a palántáknak programot így jelenleg 2600 palánta várja, hogy kiszállítsuk az ország különböző oktatási intézményeibe.  Májusban ruha és higiéniai felszerelést gyűjtünk, és elindul a palánta és a csibekereskedelem. Egy hajléktalant magamhoz vettem, ő jelenleg Pélyen rehabilitálódik és ismerkedik az új életével. Ebben a pillanatban három tehén, ötven kecske, ötven disznó, száz liba, száz nyúl, nyolcezer csirke, nyolcvanezer palánta van a gazdaságokban. 

 

Miért gyűjtünk adományt?

Minden forint egy új lehetőséget ad, illetve védi a már létrehozott értékeket. Az adományokból fejlesztünk és építkezünk… 

Tavaly (2016-ban) összesen 142 ember segített adományaival – idén ez a szám nem éri el a 120-at. 

 

Juhász Zoli – Shepherd

 

Ha szeretnél adományozni, akkor KAT IDE!